![Kurkuma© Sanjay Acharyalicencja: GNU FDL](/media/lib/23/1203877587_553914-0adc1ee82eb510c0b69aff6c0e1ee9b4.jpeg)
Kurkumina dobra na wątrobę
30 października 2010, 14:44Kurkumina, znana jest już ze swego działania antyoksydacyjnego, zapobiegania wielu postaciom nowotworów oraz neurodegeneracyjnym zmianom w mózgu, okazuje się również dobrym lekiem na stłuszczenie wątroby.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Dużo solą, bo więcej czują
17 czerwca 2010, 10:44Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.
![](/media/lib/61/oleki-eteryczne-c6b1eb3f142e7188578e4817f0b83d3b.jpg)
Zoo z aromaterapią
19 maja 2010, 16:50W brytyjskim Paignton Zoo opiekunowie w nietypowy sposób próbują stymulować zwierzęta intelektualnie, dbając jednocześnie o ich kondycję fizyczną, a zwłaszcza o stan skóry. Zastosowali właśnie aromaterapię, na którą ponoć szczególnie dobrze reagują duże koty.
![](/media/lib/28/kwitnacy-rozmaryn-d23135ac2e3eda30032f63373d3c5e9a.jpg)
Przyprawy chronią przed nowotworami
19 maja 2010, 12:06Przyprawy poprawiają smak potraw, ale jak się okazuje, również zmniejszają w mięsie zawartość rakotwórczych substancji.
![Omułek jadalny (Mytilus edulis)© Arnejohs](/media/lib/16/1192720788_091496-52a4df83f4a296534002c34a988682d6.jpeg)
Omułkowy ratunek dla zagrożonej ciąży
22 stycznia 2010, 23:48Nowy rodzaj biokompatybilnego polimeru może już niedługo posłużyć do zaklejania otworów powstających w błonach płodowych np. w wyniku błędu lekarskiego - udowadnia międzynarodowy zespół kierowany przez dr Grozdanę Bilic ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurychu.
![](/media/lib/55/discovery1-f010b06d5d5e96c600083c9b4bf0efe9.jpg)
Wybierzmy się na Kallisto
30 października 2009, 17:08Kallisto to trzeci co do wielkości księżyc w Układzie Słonecznym. Jego powierzchnia jest najciemniejsza spośród powierzchni księżyców galileuszowych, odbija tylko ok. 17% światła słonecznego. Ludzkość musiałaby żyć tam w ciągłej ciemności, a oprócz tego poradzić sobie z problemem zabójczego promieniowania.
![](/media/lib/52/haggis-2887b66c7fd9940cbf9d4a746ea5f7c2.jpg)
Szkoci stracili haggis?
3 sierpnia 2009, 11:35Od lat powtarza się, że haggis to specjał kuchni szkockiej – tradycyjna potrawa przyrządzana z owczych podrobów, cebuli, tłuszczu, mąki owsianej i przypraw. Dusi się je w charakterystyczny sposób, bo w żołądku. Tymczasem historyk Catherine Brown utrzymuje, że jest to danie angielskie, a odniesienia do niego znalazła w książce Gerwazego Markhama "Angielska pani domu" (The English Hus-Wife) z 1615 r.
![](/media/lib/45/2232231184_bb51324bbe-4d89f6ef89e98548cba7d5b8e7d01a6b.jpg)
Najcieńszy plaster świata
11 lipca 2009, 07:21Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu Waseda oraz College'u Medycznego Obrony Narodowej opracowali najcieńszy opatrunek na świecie. Ich wynalazek z łatwością zabezpiecza rany pomimo swojej niebywale małej grubości, wynoszącej 75 nanometrów.
W trzy dni do udanego przeszczepu
11 kwietnia 2009, 15:22Wystarczy podanie dwóch prostych białek, by wymusić na organizmie przyjęcie przeszczepu - twierdzą australijscy badacze. Opracowana przez nich metoda wzbudzania tolerancji pozwala na całkowite uniknięcie konieczności stosowania leków immunosupresyjnych.
![](/media/lib/46/drukowane-wazy-a506099a47e920471f3d92e436ae8fba.jpg)
Drukowana ceramika
1 kwietnia 2009, 14:12Flinstonom zapewne bardzo podobałby się ten pomysł: drukowanie glinianych naczyń za pomocą zaawansowanych drukarek 3D, które zakończyłby proces zwykłego wypalania. To niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością zawdzięczamy badaczom z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle (UW).